РАСТЕНИЯТА В ГРАДИНАТА

Online reservation

Book your session. We will confirm your reservation via email.

ТРАНШЕЙНО ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЦИТРУСОВИ РАСТЕНИЯ 

 През 2011 г. започва   изграждането на единствената функционираща днес в цяла България траншея за отглеждане на цитрусови растения на открито. За целта хълмът от северен е изкопан и обърнат с лице на юг. Северната стена представлява изкуствен почвен насип. Каменна траншея с вкопани стени. Дължина около 20 метра и височина на стените около 1,5 метра. Изградена е с плочи за по голяма красота в античен стил. Процеса с реденето на плочи е много трудоемък, целия процес е извършван ръчно поради трудността на терена. Изградена е в период от четири години. Поради това че траншеята е вкопана в земята през зимата с помощта на леко найлоново покритие на тавана, растенията презимуват при минимални температури не по ниски от +5 градуса по време на най-студените нощи, без никакво допълнително отопление. В колекцията са събрани растения и сортове от почти всички ядливи цитруси (лимон, лайм, портокал, мандарина, грейпфрут, помело, каломондин, цитрон и др.) Повече информация и снимков материал може да видите на страница "история и любопитни факти".

Kолекция кактуси и сукулентни растения

Колекцията обхваща две големи групи от кактуси и сукуленти,около 60 разновидности. Едната част презимуват директно на вън при условията на Българска зима без никаква зимна защита, някои северноамерикански видове понасят студове до -40С. В Колекцията специално място заемат представителите на родовете на Агавето, Юката Стапелия, Дебелеца и едро размерните мексикански кактуси.

Колекция палми

В колекцията има около 25  палми, от 20 вида  представители на субекваториалната, тропична и субтропична климатична зона. Емблеми за градината са палмите от вида Бутия капитата, Вашингтония, Брахея, Хамеропс, Финикова палма. Това е пълния списък на видовете палми в градината:

1. Бутия (butia capitata)
2.Юбея (jubaea chilensis)
3.Трахикарпус фортуней ( trachuharpus fortunei)
4.Tрахикарпус България (trachuharpus Bulgaria)
5.Вашингтония филифера (Washingtonia filifera)
6.Вашингтония робуста ( Washingtonia robusta)
7.Канарска финикова, ( phoenix canariensis)
8.Дактилифера финикова (phoenix dactylifera)
9.Хамеропс серифера (chamaerops cerifera)
10.Хамеропс хумилис (chamaerops humilis)
11.Брахея ( brahea armata)
12.Ливинстона (livinstona chinensis)
13.Бисмаркия ( bismarkia nobilis)
14.Хамедорея (chamedorea elegans)
15.Keнция (howea forsteriana)
16.Романзофиниум (siagrus romanzoffianum)
17.Aренга (arenga engleri)
18.Сабал палмето (sabal palmetto)
19.Притчардия ( pritchardia pasifica)
20.Рапис (rapis excelsa)

Колекция субтропични плодни дървета

Една от най старите и дълго събирани колекции. Ценни представители са:
Смокиня (Поморийска 24, Далматинска, Мичуринска 10, Брънсуик, Созопол 20 и др.))
Маслина ( Елит 1, Елит 3, Никитска едроплодна, Халкидики, Арбекина и др. Нар, Фисташка, Фейхоа, Хинап, Райска ябълка, Японска мушмула, Бадем, Киви и др.

Маквиси и псевдомаквиси

Най-голямата и пълна група растения принадлежи на тази колекция. 90% от растенията са със вечнозелен произход. Незабравима красота през всички сезони. Зелена градина или градина на вечното слънце. Най-голям брой представители има растенията на средиземноморските гори (маквиси) и горите в най-южната част на умерения климатичен пояс(псевдомаквиси).
Няколко вида олеандри, евонимуси, корков дъб, филирея, калина, бодлив залист, фотиния, будлея, розмарин, юдино дърво и много други.

Портокал, сорт "Навелина"

Грейпфрут, сорт "Руби ред"

Мандарина, сорт "Тардиво"

Лимон, сорт "Майер"

Butia capitata

Chamaerops Cerifera

Chamaerops humilis

Trachycarpus fortunei

opuntia phaeacantha

opuntia engelmannii

opuntia humifusa

opuntia rufida

Средиземноморска фисташка
(шам-фъстък)

Хинап, Зизифус, сорт "Ли"

Спартиум

Пираканта