ГРАДИНСКИ ТЕХНИКИ И НАЧИНИ НА ОТГЛЕЖДАНЕ

ЗИМНА ЗАЩИТА НА ПАЛМИ
(с отоплителни маркучи)

Този метод е широко застъпен в нашата страна. Използва се за защита на палми от видовете- Бутия, Вашингтония, Трахикарпус, Финикова, Брахея. Тези палми презимуват почти без никакви повреди по листата. Използва се отделена топлина от светещия маркуч, увит спираловидно около завитата на сноп палма. Растението се завива с два слоя прозрачен найлон. Температурата се регулира от термостат. Интернет-пространството е пълно с достатъчна и подробна информация за точното и правилно изграждане на зимната защита.

ЗАЗИМЯВАНЕ НА НЕ СТУДОУСТОЙЧИВИ ОЛЕАНДРИ

Олеандрите се извиват и накланят до нивото на почвата. Олеандъра притежава гъвкаво стъбло което позволява лесно да се накланя без да се пречупва. Тази процедура води до пълно запазване, когато растението е посадено предварително до някаква стена. След притискането върху растението се натрупват покривала(дрехи, парцали, одеяла, и всякакви ненужни текстилни материали. Дебелината не трябва да бъде по-малка от 3-4 сантиметра. Покритието трябва да обхване всички зелени части. Най-отгоре се слага найлон, може и да не е прозрачен, който ще предпазва завивките от дъжда и влагата. Падналия сняг върху закритието не трябва да се премахва, а да стои върху него. При по продължително покачване на положителни температури, закритието трябва леко да се отвори. По този начин влиза светлина и свеж въздух. Получава се нещо като "качулка", която се отваря и затваря.
Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Маргарита". 
Може да се копира свободно, но само с изричното отбелязване на източника и поставяне на линк към оригиналната статия.  

ЗАЗИМЯВАНЕ НА НЕ СТУДОУСТОЙЧИВИ СОРТОВЕ МАСЛИНИ
(ПАЛАТКА - ТРИЪГЪЛНА ПИРАМИДА)

Маслината е родена в средиземноморския регион. Малко са местата където тя може да се отглежда без всякаква защита в България. Районите с по студен климат, това растение има нужда от защита. Малко са най-студоустойчивите сортове, които търпят студове до -18С, притежават се само от колекционери и тази издръжливост нараства с нарастване на дръвчето. Дръвчетата се привързват максимално близо, като всички клонки се прибират към центъра. Трябва да се внимава, винаги има риск от счупване на клонки(до колкото е възможно). Завиват се като спирала с въжета. Около растението се поставят три прави летви(колчета, дъски, метални пръчки и др.), да се получи като триъгълна пирамида, на която единият от върховете да сочи север. Върха се привързва с въже за да се получи стабилна конструкция. Около конструкцията се омотават всякакви подръчни текстилни материали( стари одяла, черги, парцали и др.), не по-тънко от 3-4 см. Върху завивките се слага найлон(може и непрозрачен), за да предпазва от влага и вода. По този начин вътре се запазва и изолира въздух който не циркулира и не се обменя с външен. Така температурата вътре в палатката винаги е по-висока с около 7-8 градуса от външната. При трайно покачване на температури над нула градуса закритието може да се отвори, за да влиза светлина. Грешка е когато текстилните материали се завиват направо върху стъблото-измръзването в този случай е сигурно за растението, дори и при по-ниски температури.
Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Маргарита". 
Може да се копира свободно, но само с изричното отбелязване на източника и поставяне на линк към оригиналната статия. 

ЗИМНО ЗАКРИТИЕ НА ЦИТРУСИ
(ТИП ПРИЗМА) 

Зимното закритие има форма на правоъгълна призма. Източник на топлина е самата почва, където е засадено растението и едната подпорна стена (например северната, желателно е да бъде почвен насип). При липса на почвен насип стената (циментова или тухлена), не трябва да бъде по тънка от 30см. Третата страна е губеща на топлина- южната. При този вариант имаме 2 страни - източници на топлина и една губеща. Обикновено тя представлява около 2-3 слоя прозрачен найлон, за да влиза светлина. При слънчеви дни дори с отрицателни температури на вън, в закритието температурата се покачва около 10 пъти. При външни температури в порядъка на -12,
-15 градуса може върху закритието да се сложат допълнителни защитни материали (одяла, черги и др). Температурата в закритието за няколко часа през нощта, ако спадне до около -5, -6 градуса няма да окаже влияние на растенията , но не по-ниски стойности от тези.Ако върху него има навалял сняг-в никакъв случай да не се изхвърля! Конструкцията е много лесна за изграждане, тя може да се изгради от подръчни материали (летви, дъски, колчета и др.) Слагат се от ръба на стената до нивото на почвата, като хипотенуза срещу правия ъгъл между стената и нивото на почвата.
Тази статия и гореописаната техника на зазимяване са собственост на ботаническа градина -"Маргарита"
Може да се копира свободно, но само с изричното отбелязване на източника и поставяне на линк към оригиналната статия.